Vlag van Europese unie

Vanaf 2017 is het mogelijk om met één octrooi gelijke bescherming krijgen voor de gehele Europese Unie, behalve Spanje en Kroatië. Zoals u waarschijnlijk weet, zijn daar nog afzonderlijke octrooien voor nodig.
De Europese Unie(zonder Spanje en Kroatië !) omvat een economisch markt met meer dan 400 miljoen inwoners.
Het Europees Unitair octrooi (Europees octrooi met eenheidswerking) is het resultaat van ruim 40 jaar discussie over voertalen en vergoedingen.
Het huidige Europees octrooi (van voor 2017 dus) is een relatief dure procedure wat na succevol doorlopen resulteert in een Europees bundeloctrooi. Het bundeloctrooi is in feite een bunder nationale octrooien, die afzonderlijk van kracht kunnen worden in de aangewezen landen. Aanvragers moeten vervolgens:
in ieder land een vertaling indienen;
in ieder land afzonderlijk instandhoudingsvergoeding betalen;
in ieder land afzonderlijk inbreuk- en nietigheidsrechtszaken voeren.
Wat gaat er nu veranderen met het Unitair octrooi?
Tot aan de verleningsprocedure voor een Europees octrooi blijft de situatie dezelfde.
De octrooihouder krijgt na verlening van het Europese octrooi een extra keuzemogelijkheid.
Daarbij kan de octrooihouder kiezen tussen:
het klassieke Europees bundeloctrooi, waarbij de aanvrager zelf uit de aangewezen landen kiest waar het octrooi van kracht moet worden (validatie);
of
het Unitair octrooi dat geldt voor alle bij het verdrag aangesloten landen.
Bij de start zullen nog niet alle 26 landen het verdrag goedgekeurd hebben. Dit betekent dat de dan verleende octrooien met eenheidswerking bij de start niet gelden in de landen die het verdrag nog niet goedgekeurd hebben. De instandhoudingsvergoeding wordt daaraan niet aangepast. Als landen later toetreden, zal het Europees Octrooi Bureau de eenheidswerking van al verleende octrooien niet uitbreiden naar deze later toetredende landen. Waarschijnlijk zijn dit landen met een beperkte marktomvang.
Logo van het Unified Patent Court

Het nieuwe octrooigerecht voor Europa
Daarnaast ondertekenden in 2013 de EU-lidstaten het Verdrag tot oprichting van een gemeenschappelijk octrooigerecht.
Rechtszaken over octrooien kunnen in de toekomst (voor unitaire octrooien) centraal lopen bij een gerechtshof voor heel Europa: het Unified Patent Court (UPC).
De uitspraken van het UPC over inbreuk op of vernietiging van Europese octrooien, gelden straks in 26 lidstaten van de EU.
Het UPC treedt in werking als ten minste 13 lidstaten (waaronder in ieder geval Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) het rechtspraakverdrag hebben goedgekeurd.
Het Unitair octrooi is beschikbaar zodra het Unified Patent Court (het nieuwe EU-octrooigerecht) van start gaat.